Jól halad az építésügy digitalizációja

2019.11.28. Írta:

Az építésügy gyors ütemben haladó digitalizációja javítja a hazai gazdaság versenyképességét – mondta el Dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár a Lechner Tudásközpont által szervezett építésügyi projektbemutató rendezvényen.  A 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projektben 10 informatikai szakalkalmazás készül az elektronikus közigazgatás kiszélesítése jegyében.

A magyar építésügy digitalizációját célzó 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projekt eddigi eredményeiről és a hazai építésügy elektronizációjának további lépéseiről tartott tájékoztatón az államtitkár kiemelte a nézőpontváltás szerepét az építés- és ingatlanüggyel kapcsolatos közigazgatás megteremtésében. A jogdogmatikai változások eredményeként a hagyományos adatokon alapuló nyilvántartások helyett a jogosultságalapú rendszereké lesz a jövő – fejtette ki. 

Dr. Sik András a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője áttekintést adott a készülő rendszerek társadalmasítására és bevezetésére tett szemléletformálási tevékenységekről is.

Bemutatta a többi között a Lechner Kiválósági Programját, amely 2017-ben kezdődött és amelynek keretében tucatnyi kiváló fiatal tanult előbb a Lechner Tudásközpont belső szemléletformáló képzésén az itt fejlesztett szakrendszerekről és innovatív megoldásokról, majd a tanultakat az ország hat egyetemén adta tovább az új generációnak, az építész és építőmérnök hallgatók képzésébe építve. Beszélt a projekt keretében készülő E-TÉR alkalmazás bevezetését megelőző 11 állomásos roadshowról is, melynek alkalmain a megyei tervező szakemberek és önkormányzati munkatársak gyakorlati ismerteket szerezhettek a tervezéstámogató rendszer különböző moduljairól és szót ejtett a szintén szakmagyakorlók számára rendezett, téradatkezelésben jól használható informatikai ismereteket átadó QGIS oktatásokról, melyek a már működő és a készülőben lévő térinformatika kapcsolódású alkalmazások használatához nyújtanak támogatást.

A már elérhető szakrendszerek közül az aktívan működő és a felhasználói kör által már elfogadott és bejáratott Egységes Elektronikus Közmű-nyilvántartási Rendszert Gyertyánági András, a rendszer modulfelelőse, az Elektronikus Térségi Tervezést Támogató Rendszer – azaz a korábban már említett E-TÉR – interaktív térképeit, tájékoztató, egyeztető és tervezői modulját pedig Devecseri Anikó az alkalmazás modulfelelőse mutatta be az érdeklődőknek.

szó esett még a településképi arculati kézikönyvek előállítását támogató alkalmazásról, a leendő családi házak vázlatterveinek elérését és csaknem kiviteli szintű vázlatterveket biztosító Nemzeti Mintaterv Katalógusról, az állami tulajdonú épületek felmérését támogató tervezett webes alkalmazásról, a Műszaki Irányelv Programról, a Nemzeti Térinformatikai Alaptérképről, a Nemzeti Fejlesztési Potenciál térképi alkalmazásról és a megújuló Országos Területfejlesztési és Területrendezés Információs Rendszerről, vagyis a TeIR-ről is.

A 3D alapú adat infrastruktúra kialakítása projektről bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://lechnerkozpont.hu/oldal/3d-magyarorszag 

Forrás: Lechner Tudásközpont