A TLE észrevételei a 2014-2020-as Operatív Programokhoz

csütörtök, 19 december 2013 00:00
Értékelés:
(0 szavazat)

Most dől el, hogy lesz-e a következő hét évben a családoknak uniós forrásuk lakásépítésre, lakásfelújításra, illetve épülnek-e majd bérlakások Magyarországon.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület kiemelten fontosnak tartja, hogy az 2014-2020 uniós időszak támogatási pénzeiből épületenergetikai, településfejlesztési, munkaerő-mobilitási céllal jusson a lakásfelújításokra, lakásépítésekre, illetve a középület-megújításokra, korszerűsítésekre is. A 2014-2020-as európai uniós költségvetési időszak forrásait elosztó operatív programok társadalmi egyeztetésén benyújtott véleményében a TLE hangsúlyozza: 

  • A hazai épületállomány mintegy 70%-a korszerűsítésre szorul, de az esetek egy részében a felújítás gazdaságosan nem valósítható meg. Rendkívül fontos ezért annak biztosítása, hogy azokban az esetekben, amikor egy leromlott, energetikailag pazarló épület korszerűsítéséről születik döntés, akkor a felújítás és az adott ingatlanon megvalósuló (a valódi, „zöld mezős” új építéstől megkülönböztetendő)ún. helyettesítő új építés egyenrangú alternatívák legyenek, közülük az optimális megoldást lehessen választani. 

  • Megóvandó építészeti értékek (pl. műemléki épületek) esetében az épületek megőrzése, felújítása fontos feladat, egyébként azonban a gazdaságossági szempontok kell, hogy előtérbe kerüljenek. A cél az, hogy ezekben az esetekbena leginkább költséghatékony megoldás mellett születhessen megalapozott döntés. 

  • Egyes esetekben a felújítás, más esetekben a helyettesítő új építés vagy az új építés jelent gazdaságos és tartós minőséget hozó megoldást. 

  • A helyettesítő új építés és az új építés esetén is minimum a komplex felújításhoz kapcsolódó támogatásnak kell rendelkezésre állnia. 

  • Uniós pénzekből 2014-2020 között beindítható lenne egy hazai bérlakás-építési program. A középületek és magánépületek felújítására, indokolt esetben újjáépítésére, a lakó- és középület-építések támogatására Nemzeti Energiahatékonysági Program és Nemzeti Településfejlesztési Program beindítása lenne szükséges.
Megjelent: 7464 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 25 november 2019 16:28