Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Kiadásra keres üres lakásokat a Fővárosi Lakásügynökség

2024.03.21. Írta:

Bérbe adható ingatlanokat keres a Fővárosi Lakásügynökség, a kiadásra szánt magánlakások tulajdonosai már jelentkezhetnek az ügynökségnél, amely ingatlankezelő szolgáltatást kínál az érdeklődő magánszemélyeknek.

Karácsony Gergely szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fővárosi Lakásügynökség megpróbálja a statisztikákból is ismert „rejtett tartalékot felhasználni” a lakhatási válság kezelésére. Kifejtette: viszonylag sok üresen álló lakás van Budapesten, de az albérletpiac „furcsasága” miatt ezek nagyon sokszor nem hasznosulnak. Egyszerre van tehát az albérletpiacon egyfajta pazarlás és hiány – mondta.

A főpolgármester közölte: szerdától keresik azokat a budapesti ingatlantulajdonosokat, akiknek van üresen álló lakása és azt szívesen bérbe adnák a fővárosi önkormányzaton keresztül. Ők a Fővárosi Lakásügynökségnél tudnak jelentkezni. Budapesten ugyanis – Európa számos nagyvárosához hasonlóan – nagyon súlyos lakhatási válság van, a főváros „sajnos az élen jár” az ingatlanárak növekedésében.

Karácsony Gergely nagyon fontosnak nevezte, hogy növeljék az önkormányzati bérlakások arányát, hogy be tudják vonni a magántulajdonban lévő, üresen álló lakásokat a lakhatási válság kezelésébe. Hozzátette, a fővárosi önkormányzatnak különösen fontos a hajléktalansággal kapcsolatos két közpolitikai cél: a kitörés segítése a hajléktalanságból, valamint a hajléktalanná válás megelőzése. Az előbbi érdekében rengeteg önkormányzati bérlakást, apartmanházat nyitottak meg hajléktalan emberek előtt, az utóbbi esetben pedig az egyik eszköz a fővárosi rezsitámogatás. Elmondta, hamarosan megjelennek azok az európai uniós pályázatok, amelyek segítségével „az elmúlt harminc év legnagyobb lakhatási programját” tudja megvalósítani a főváros.

A lakásügynökség igazgatója, Kovács Vera – aki az Utcáról Lakásba! Egyesület társelnöke is – közölte: a Fővárosi Lakásügynökség azoknak az eszközöknek az összessége, amelyekkel bővülhet a bérlők számára megfizethető lakásállomány. A lakásügynökség ingatlankezelő csomagjára szerdától jelentkezhetnek a lakasugynokseg.budapest.hu oldalon a lakástulajdonosok.

Kovács Vera hozzátette, az ingatlanokat a lakásügynökség kezeli és adja majd bérbe, garantálva a tulajdonosok számára a rezsidíjak és a lakbér fizetését. Gyakorlatilag minden, a bérbeadással járó kockázatot át tudnak vállalni – jelentette ki, majd hozzátette: a tulajdonos a lakását az átadáskori állapotában veheti majd vissza az együttműködés lejártakor. A lakásügynökség oldalán az olvasható, hogy 20-100 négyzetméter nagyságú, lakható állapotú magánlakásokat keresnek Budapest teljes területén. Jelenlegi ajánlatuk a beköltözhető állapotú lakások tulajdonosainak szól, de hamarosan jelentkeznek a karbantartási, és felújítási ajánlataikkal is.

Forrás: Realista

Hírek archivum