Nyomtatás
MKpartners

Ezer jó gyakorlat az Okos Város Példatárban

2020.12.16. Írta:

Online irodai tábla, bevásárlói közösség, teherbiciklis hulladékgyűjtés, energiatermelő épületek, okos oszlop a zsúfoltság mérésére és sok más innovatív jó gyakorlat található a Lechner Tudásközpont 2017 áprilisában elindult Okos Város Példatárában, amely mostanra már 1000 példát számlál.

A nemzetközi szinten is egyedülálló, angol nyelven is elérhető Okos Város Online Példatár 2017 áprilisában indult el. Példáin keresztül bemutatja, mennyire sokoldalú és összetett az okos város fogalma a gyakorlatban. A térképes keresőfelülettel ellátott, folyamatosan bővülő példatárban nem csupán technológiai megoldások találhatóak, hanem többek között az életkörülmények, az emberek, a gazdaság, a kormányzás, a környezet és a közlekedés fenntartható, komplex fejlesztésének hazai és nemzetközi jó példáit is megismerhetjük. A Példatár böngészhető témakörök, országok, városok szerint. 

Az Okos Város Példatár a világ minden tájáról tartalmaz innovatív megoldásokat. Magyarország közel 200 okos város megoldással képviselteti magát a példatárban. Ezek egyike a Munch.hu platform, amin keresztül éttermek, pékségek, boltok és szállodák kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. Az alkalmazást a visszajelzések alapján folyamatosan fejlesztik, hogy minél egyszerűbb legyen a használata. A vásárlók 40-70%-os árengedménnyel rendelhetnek úgynevezett Munchokat (csomagokat), amelyeket meglepetés ételeket tartalmaznak. 

Az Okos Város Példatárral a Lechner udásközpont célja, hogy katalizálja, segítse a hazai okos települések létrejöttét. Ennek érdekében a hazai városok igényei és az Európai Unió útmutatásai mentén olyan javaslatok, módszertan kialakításán dolgoznak, amelyekkel biztosítható az egyes okos város fejlesztési modellek rendszer szintű megvalósulása. Összekötik az érintett szereplőket helyi, országos és nemzetközi szinten, illetve kapcsolatot teremtenek az itthon és világszerte születő programok, jó gyakorlatok, működési modellek között.

Forrás és további információ: Lechner Tudásközpont

Megjelent: 772 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. december 16., szerda 14:21