Európai megoldások a lakhatási válság enyhítésére

2023.11.09. Írta: Euronews

Egész Európában egyre mélyül a lakhatási válság, emelkednek a megélhetési, lakásfenntartási költségek. Egyre kevesebben tudnak saját lakás vásárolni, miközben a lakásbérlés is egyre nagyobb terhet jelent. A tagállamok kormányai különböző intézkedésekkel igyekeznek mérsékelni a problémát.

A görög kormány például régi, kihasználatlan lakásokat vonna újra használtba, esztétikai és energetikai felújításukra pedig pályázatot írnának ki. Athénban több százezer ilyen lakás is lehet, visszavezetésük jelentősen növelhetné a kínálatot, ezzel csökkenthetné a lakásárakat a görög fővárosban. Görögországban az elmúlt hét évben csaknem másfélszeresükre emelkedtek a lakásárak, így a görögök költenek a legtöbbet a lakhatásra Európában. A görög családügyi miniszter az Euronewsnak azt is elmondta, hogy szociális lakásokat is építenek a krízis enyhítésére.

A spanyol kormány azt ígéri, hogy 20 ezer megfizethető bérlakást hoz létre 2026-ig energiatakarékos épületekben és 2026-ig 500 ezer lakást újít fel, ami a spanyolországi lakásállomány 2%-a. A bérlakásokra egy, a lakossági ingatlankorszerűsítéskre 6,8 milliárd eurót irányzott elő az EU következő generációs alapjából.

Spanyolországban a lakóépületek 50%-a (9,7 millió) 1980 előtti. de legalább 17 millió lakást kellene felújítani. Az épületek energiahatékonyságát legalább 60%-kal javító energetikai korszerűsítést évente csak az épületállomány 0,2%-ánál végeznek, ami egy évben csak kb. 30.000 lakást jelent. 

A spanyolországi felújítások élharcosa Andalúzia, amely egy zászlóshajó program révén rekordidő alatt végezte el épületek ezreinek hőszigetelését. "A támogatási arányok magasak voltak, kevesebb mint egy év alatt 36 ezer lakást lehetett szigetelni. Így 85 ezer tonnával is kevesebb széndioxid kerül a légkörbe évente, az érintett családok pedig 280 millió eurót spórolnak" - nyilatkozta az Euronewsnak Joaquín Villar Rodríguez, az Andalúziai Energiaügynökség munkatársa.

Több mint 7000 háztartás részesült a felújítási támogatásból, köztük sok nyugdíjas. Ők a homlokzati és tető-hőszigetelés költségének 30%-át fizették saját zsebből, a többit az uniós forrás biztosította.  Az energiamegtakarítes legalább 60%.

További jelentős hozadéka a projektnek, hogy munkát adott rengeteg helyi vállalkozásnak: 8300 cég vett részt a felújítási kivitelezésekben, ezzel 80 ezer munkahelyet sikerült létrehozni.

Forrás: Euronews

 

 

Megjelent: 183 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. november 09., csütörtök 13:49

Blog archivum