MKpartners

Smart home trendek – erre készülhetnek az építtetők

2022.03.16. Írta: Rackhost

Az elmúlt néhány évben nem csak globálisan, hanem hazai viszonylatban is egyre nagyobb figyelem övezi az intelligens otthonvezérlést. Azonban a jelenleg elérhető rendszerek csupán a felmerülő fogyasztói igények töredékét szolgálják ki, az okosotthon, mint fogalom sokkal többet jelent az energiahatékonyságnál. A fejlődés motorját kétségkívül a fiatalabb generációk igényei fogják jelenti. De milyen új fejlesztésekre lehet igény a közeljövőben és hogyan működhetnek a jövő okosotthonai?

Folyamatosan növekvő fogyasztói igények

Az elkövetkezendő három évben szakértők szerint robbanásszerű növekedés és fejlődés jellemezheti majd világszerte az otthonokba telepíthető intelligens megoldásokat. A fejlesztőknek és az építtetőknek nem csak az egyre növekvő fogyasztói igényekre, hanem az egyre tudatosabb fogyasztói társadalomra is fel kell készülniük, bővítve az okosotthon rendszereket az energiatakarékossági szempontokon kívül további kényelmi és szabadidős funkciókkal. A legtöbb fogyasztói trend már ma is megfigyelhető hazánkban, mint például a zöld gondolkodásmód vagy az energiatakarékosság. Arra, hogy az ilyen típusú megoldásokra már most nagy szükség van, jó példa a 2021-től érvényes energetikai szabályozás az új építésű otthonok esetében. Azonban a fiatalabb generációk ennél jóval többet várhatnak majd az új rendszerektől: egészségmegőrzést, otthoni munkavégzést támogató funkciókat és a mesterséges intelligencia adta lehetőségek alkalmazását is.

Ahol az intelligens otthon kezdődik

A ma elérhető rendszerek, habár még a technológia előfutárai, már joggal nevezhetők okosotthon rendszereknek. A ma elérhető felhő alapú technológiák abban különböznek elődeiktől, hogy megjelent az eszközök összehangolását irányító, komplex központi rendszer. Azaz akkor beszélhetünk okosotthonról, ha eszközei és berendezései képesek kommunikálni egymással, miközben valamennyi eszközünk egyetlen felületről – legyen az mobil vagy táblagép – elérhető, és távolról vezérelhető.

Emellett az új megoldások esetén nagy hangsúly terelődik a kifinomult szenzortechnikára. A mesterséges intelligencia alapú eszközök emberi programozás helyett képesek lesznek majd önállóan működni, a szenzorok által gyűjtött viselkedési minták alapján pedig a rendszer megtanulja igényeinket, miközben a gépek működését is felügyeli, kontrollálja.

Intelligens otthonvezérlés az új építésű otthonok esetén

Egyrészt, az egyik legfontosabb szempont, amit az építtetőknek figyelembe kell venni, az az, hogy a mai kor fogyasztói sokkal inkább hosszabb távra fognak tervezni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy olyan megoldás kerüljön telepítésre, amely bármikor bővíthető.

Másrészt az energetikai szabályozás révén elengedhetetlen az intelligens hűtés-fűtés koncepció is. Ma már elérhetőek a piacon olyan eszközök, amelyek a fűtési és hűtési rendszereket együtt vezérlik, tehát energiatakarékosak és képesek megújuló energiaforrásokat is kezelni. Az okos fűtés-fűtés rendszerek mellett egyre nagyobb kereslet mutatkozik az intelligens fényrendszerek iránt. Ezek már ma is számos funkcióval kaphatók, mint a hang- vagy gesztusérzékelés, azonban idén még kifinomultabb technológiákkal bővülhet ez a szegmens: a belső fény intenzitásának szabályozásával vagy biztonsági fényszimulációkkal.

Az egyik legdinamikusabban növekvő trend pedig az egészségmegőrzés. Az építtetőknek és a gyártóknak egyaránt fel kell készülni arra, hogy az az intelligens alvásfigyelésen túl egyre nagyobb igény mutatkozik a testhőmérsékletet felügyelő rendszerekre, de az allergéneket észlelő szenzorokra is.

Forrás: Rackhost.hu

 

Megjelent: 401 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. március 16., szerda 17:22

Blog archivum