XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.

Sokat tehetnek az önkormányzatok a fenntarthatóságért

2018.02.14. Írta:

Egy települési, kerületi önkormányzatot - a piaci szereplőkkel összehasonlítva - nem elsősorban a pénzügyi megtérülés mozgat, hanem a lakosság megtartása, növekedése, a lakók életminőségének javítása, a kerület vonzerejének növelése is. A Magyar Energiahatékonysági Intézet múlt heti konferenciáján Szabó Tamás XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője a kerület élenjáró fejlesztésein keresztül mutatta be, hogyan befolyásolhatja helyi hatóság a település épületállományának megújulását.

Kiemelten fontos, hogy egy önkormányzatnak hosszú távú több évtizedre szóló fejlesztési stratégiája legyen. Ez kiszámítható, tervezhető környezetet kínál az ingatlanfejlesztőknek, ami egyúttal lehetőséget teremt a partnerségre a szereplők közt. Az önkormányzat a jó befektetési környezetben például magasabb minőségi elvárásokat tud támasztani a befektetők felé, a többi között ennek is köszönhető, hogy Budapesten belül itt található a legtöbb „A” kategóriás irodaház, és itt épül a legtöbb új lakás. Az ingatlanfejlesztők az utóbbi években egyre több BREEAM, LEED épülettanúsítással rendelkező irodaházat hoztak létre a kerületben, olyan innovatív megoldásokkal, pl. elektromos töltőállomások vagy biciklis közlekedést segítő infrastruktúra, szürkevíz-hasznosítás, belső növényfalak.

A XIII. Kerületi Önkormányzat által 1994-ben megalkotott Integrált Városfejlesztési Stratégia, majd a Hosszú távú, 2030-as Kerületfejlesztési Koncepció a kerület klímatudatos tevékenységét alapozta meg. Az intézmények 10 éves energiaracionalizálási programja mérhető költségcsökkentést eredményezett. Az épület-felújításoknál korszerű épületszerkezeti és épületgépészeti technológiákat, fokozott hővédelmet alkalmaz a kerület.

13ker 100lakasos

Az önkrományzat úttörő vállalkozása volt a 100 lakásos Passzívház megépítése. A föld hőjét talajszondákkal hasznosító épület, a fokozott hőszigeteléssel és szabályozott szellőzéssel kiegészítve a lakások fűtési költségeit a hagyományos lakások fűtési költségekhez viszonyítva jelentősen csökkentette. Igaz, hogy a beruházás 15-20 százalékkal drágább volt, mint egy normál épületé, de a fenntartása is olcsóbb ennyivel. A lakók évi 20 ezer forint rezsit fizetnek, és egy 50nm-es lakás bérleti díja csak 55 ezer forint körül van.

A 2002 óta folytatott önkormányzati bérlakásépítési program keretében 556 lakást építettek, ami azt is jelenti, hogy ezzel – köszönhetően a lépcsőzetes lakáshoz jutási szisztémának - 800-1000 család lakhatását sikerült megoldani, javítani.

13ker Meseskert tagovoda

A 16 csoportos Meséskert Óvoda az ország első jelentős intézménye, amely a minősített „passzívház” technológiával épült meg. A másfél éve átadott, 1,3 Mrd forintba kerülő önkormányzati beruházás a mennyezetfűtés és hűtés, a hővisszanyerő szellőzés, a tetőkerti fedett-nyitott játszókert és egyéb különleges építészeti megoldásai révén a gyermekek környezettudatos nevelésére kínál ideális helyszínt.

A szakember kiemelte, hogy a kerület folyamatosan fejleszti saját intézményei energiahatékonyságát, 2019-ig az összes kerületi óvodát a Meseházhoz hasonlóan fogják korszerűsíteni, és több, alacsony energiafogyasztású bérlakásprojektjük is folyamatban van.

13ker lakasberuhazasok 2

A kerület mintegy 6600 lakást kezel, amibe beletartozik azok felújítása, korszerűsítési is. Ezen kívül jelenleg 4400 lakás épül, vagy kapott már építési engedélyt a kerületben, ami kiemelt lakásépítési számot jelent hazai viszonylatban.

Forrás: MEHI / igylakunk.hu

Megjelent: 1628 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. február 14., szerda 13:07

Blog archivum