Hosszú távú lakáspolitikát sürget az ÉVOSZ is

2014.10.10. Írta:

Következetes, hosszú távú lakáspolitikát sürget a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia végrehajthatósága érdekében az ÉVOSZ is.

A jogszabályalkotásnál az értékhatárok, az előállításhoz szükséges energiafelhasználás és annak fajtája, az elvárható élettartam, és a költségoptimalizálás paramétereinek meghatározása kiemelten fontos

Szakmailag alapos a társadalmi vitára bocsátott stratégia, s reális képet mutat az épületvagyon állapotáról - olvasható az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közleményében, amelyben kifejtik, ma a lakóépületek jelentik a legnagyobb energiapazarló szegmenst. Ez részben a lakóépület állomány gyenge hőtechnikai állapotának, másrészt az épület állománytól független pazarló energiafogyasztásnak tudható be - állítják a szakemberek.

Mint írják, a 2006 és 2012 között majdnem felére zsugorodott építési piac tartós növekedéséhez jelentősen hozzájárulhat a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia céljainak megvalósítása, amelyhez egy következetes, hosszú távú lakáspolitika kialakítását és végrehajtását tartják szükségesnek.

A szövetség javasolja, hogy komplex városrész-rehabilitációkra is terjedjen ki a stratégia végrehajtása. Fontos lenne egy tanácsadó hálózat kiépítése, akár regionális és megyei szerveződés alapján, amely segítene az építtetőnek tájékozódni az energetikai megoldásokról, pályázati lehetőségekről, a szakterület megbízható vállalkozóiról.

Az ÉVOSZ elnöksége azt is szorgalmazza hogy a készülő jogszabályokban és pályázati feltételek megfogalmazásánál az elérendő céloknál ne zárjanak ki és ne preferáljanak technológiákat. A célok elérése érdekében értékhatárok, az előállításhoz szükségese energiafelhasználás és annak fajtája, az elvárható élettartam, és a költségoptimalizálás paraméterei legyenek meghatározva.

Kiegyensúlyozott lakásgazdálkodás mellett az országos építésszerelési tevékenység éves értékének 32-35 százalékát jelenti az épületenergetikai elvárásokat is figyelembe vevő lakásfelújítás- lakásépítés aránya, a mai 6-7 százalék helyett. A 7-8 éve elhalasztott lakossági lakásfelújítások, lakásépítések programszerű kezelése mára sürgetővé vált - hangsúlyozza az ÉVOSZ.

Forrás: napi.hu

Hírek archivum