Szentiváni János / igylakunk.hu

Elindult az OTP társasházi pályázata

2018.03.05. Írta:

Az OTP Bank társasházi pályázatán 20 lakóközösség nyerhet összesen 20 millió forint támogatást. Pályázni júniusig lehet, négy kategóriában.

Idén, február 13-án tizedik alkalommal indította el a társasházak és lakásszövetkezetek korszerűsítését támogató, vissza nem térítendő támogatást kínáló pályázatát az OTP Bank. 

A pályázat célja a társasházak és lakásszövetkezetek szűkebb környezetének minőségi korszerűsítése és szépítése, a közösségi élet kialakításának, fenntartásának támogatása, valamint a lakóépületek és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatása. A pályázat országos szintű, társasházak és lakásszövetkezetek számára egyaránt nyitott.

Pályázni négy kategóriában, a korábbi három – Ezermester, Biztonság és Közösség – mellett a jubileum alkalmából újonnan létrehozott Jubileumi különdíj kategóriában 2018. február 12. és június 17. között lehet. A Jubileumi különdíj esetében bármely olyan megoldás beadható, ami a lakóközösség mindennapjait, a társasház körülményeit javítja.

Az Ezermester kategória a társasház vagy lakásszövetkezet üzemeltetésének hatékonyságát támogató pályázatokat foglalja magában. Ebben az energetikai, informatikai és a különféle felújításokhoz nyerhetnek forrást a résztvevők.
Így például ebben nyújtható be pályázat a szigetelési, korszerűsítési, felújítási és építési munkálatok, a környezettudatos életvitellel kapcsolatos beruházások, adminisztráció fejlesztésével kapcsolatos beruházások, a szerkezeti elemek karbantartási munkálatai vagy épp az energiahatékonysági felújítások, beruházások támogatására, mint például a megújuló energetikai eszközök telepítése vagy a fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítése.

A Biztonság kategóriába a társasházak vagy lakásszövetkezetek és a lakók biztonságát, védelmét szolgáló fejlesztéseket célzó pályázatok tartoznak. Ez magában foglalja többek között a lépcsőházak és lépcsők balesetmentesítését, az épületek akadálymentesítését, a lakóházhoz tartozó helyiségek és külső telekrészek tűz-, vagyon- és egyéb irányú védelmét, illetve a gyermekek és idősek biztonságos közlekedését segítő beruházásokat, de például ide tartozik a digitális kaputelefon-rendszerek, a világítás, a mozgásérzékelők, a kamerarendszerek kiépítése, felszerelése, korszerűsítése is.

A Közösségépítés kategóriában előforduló leggyakoribb pályázati célok a közös használatú szabadtéri területek fejlesztése (kerti sütő-főző hely, pihenőhely, parkosítás, kertépítés, dísznövények telepítése, gyepesítés stb.); biciklitároló kialakítása, felújítása. Ebben a kategóriában pályázhatnak továbbá akkor is, ha a gyermekek életterének minőségi javítása a céljuk, vagy pedig a felnőtt szabadidős területek és gyermek játszóhelyek kialakítása, felújítása, EU-szabvány szerinti átalakítása.

Kategóriánként öt pályázatot díjaznak, továbbá a nyertes társasház/lakásszövetkezet pályázatának benyújtóját 100 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal jutalmazzák. Egy lakóközösség több kategóriában is adhat be külön-külön pályázatot, így sikeres pályázatok benyújtása esetén nem csak egy felújítást valósíthat meg.

A leadott pályázathoz nem kell önerőt igazolni, mindössze ki kell tölteni az adatlapot a https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/ weboldalon keresztül – mondta Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A pályázati kiírás ITT olvasható.

Forrás: azenpenzem.hu, femina.hu