MKpartners

A magyar diákok járhatnak jól a fővárosi albérletpiacon

2020.08.27. Írta:

A Duna House ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján még mindig jelentősen elmarad a külföldi diákok és munkavállalók érdeklődése a kiadó fővárosi ingatlanok iránt, amely a magyar diákok számára teremt kedvezőbb lehetőségeket. A fővárosi piacon 20-30%-kal több ingatlant kínálnak hosszú távú bérleti lehetőségre, ráadásul alkalmanként mindezt 15-30%-kal kedvezőbb áron, mint tavaly ugyanilyenkor. Érdemes minimum egy éves szerződést kötni, mert még sokat változhat a piac.

A belvárosi albérletpiac két legfontosabb mozgatórugóját a külföldi turisták és diákok jelentették. Ez a két csoport a bérlők körülbelül 80%-át tette ki az elmúlt években, azonban idén a koronavírus okozta változások miatt szinte teljesen eltűntek a bérlők közül. A turizmus szinte teljes leállásával az eddig rövidtávú kiadásra szánt lakások legnagyobb részét hosszútávon szeretnék a befektetők kiadni, így jelentősen növelve a belvárosi bérleti kínálatot és kapacitást.  

„A bérbeadók szempontjából nehezebb helyzet, a most albérletet keresőknek igen kedvező változásokat okozott. A belvárosban jelentősen olcsóbban, jobb minőségű lakásokból választhatnak, amely így már a kollégiumi elhelyezésnek is versenyképes, sőt egészségügyi szempontból biztonságosabb alternatívája lehet.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „Az egyetemek és főiskolák a napokban döntenek a végleges indulási formáról, így eddig még csak elenyésző számú külföldi diák érdeklődött a kiadó lakások iránt. A vidékről fővárosba költöző magyar egyetemisták így kedvezőbb helyzetben vannak az eddigieknél, hiszen sok lakásból választhatnak és még alkudni is tudnak a meghirdetett árakhoz képest. Már a belvárosban is található 120-150 ezer forintos havi lakbérért kiadó lakás, amely eddig leginkább a külvárosi kerületekre volt jellemző.”

Vidéken az egyetemi nagyvárosokban is érződik a külföldi diákok csökkenő érdeklődése, itt azonban a turizmus okozta kiesés nem olyan jelentős, mint a fővárosban. Debrecen, Szeged és Pécs érezheti leginkább az egyelőre elmaradó külföldi érdeklődést, ezeken a településeken 90 és 130 ezer forintos havi lakbérért lehet már találni megfelelő minőségű, jó elhelyezkedésű lakást. Jellemzően tavaly ilyenkor sokkal ritkább volt a 100 ezer forint alatti albérlet. Ezeken a településeken azonban a nemzetközi ösztöndíjak újra indításával gyorsabban visszarendeződhet az egyensúlyi helyzet.

Az ingatlanközvetítő hálózat néhány gyakorlati tanácsra is felhívta a bérbeadók és bérbe vevők figyelmét. A legfontosabb a bérleti feltételek szerződésbe foglalása, amelyet, ha közjegyző előtt kötünk meg még nagyobb jogi biztonságot nyújthat mindkét fél számára. A változó piaci környezet miatt mindkét fél számára fontos szempont lehet a kiadási vagy bérlési időszak pontos meghatározása, hiszen sok befektető gondolkozik úgy, hogy ha újraindul a turizmus akkor inkább újra a rövidtávú piacon szeretné hasznosítani a lakását. Az ilyen esetekre mindkét félnek érdemes felkészülni és például aki hosszabb távon szeretné biztosítani lakhatását, inkább a külsőbb kerületekben választani a lehetőségek közül. Az éves szerződés bérbeadóként kiszámítható jövedelemnek számít, bérbe vevőként pedig így fixálhatjuk lakhelyünket és az esetlegesen kedvezőbb áron megszerzett bérleményt.

A rövidtávú lakáskiadás piaca a turizmus újra indulása mellett nagyban függ a szabályozói rendszer véglegesedésétől is. A szigorítások lehetőségét végül az önkormányzatok kezébe adta a kormány, amelyek a következő hónapokban hozhatják meg eltérő kerületi szabályaikat, amelyek így a lakáspiacra is kihathatnak. Az esetlegesen szigorúbb feltételeket megkövetelő kerületekben visszább szorulhat ez a típusú kiadás, amely a hosszútávú lakáskiadás most érzékelhető változásait konzerválhatja, míg az enyhébb feltételeket megkövetelő kerületekben dinamikusabban indulhat újra a turizmussal együtt majd a rövidtávú piac, így emelve a keresletet és az árakat a turisták által. A belvárosi kerületekben így akár komoly piaci különbségek is kialakulhatnak jövőre a bérleti piacon.   

Forrás: Duna House

Hírek archivum