Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Jelentősen emelkedik az építőanyagok ára januártól

2021.11.15. Írta: Sajtóhír

Ötödével százalékkal drágulhatnak januártól az építőanyagok a gyártókat sújtó költségemelkedések miatt, de áruhiány most nem lesz, írja a Világgazdaság. Elsősorban az energiaárak növekedése teszi szükségesé a korrekciót. 

A hazai gyártók elkötelezettek a termelés fenntartása mellett, ezért nem tart a magyarországi építőanyaggyárak leállásától Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke. Mint mondta, "eális forgatókönyv a szokásosnál nagyobb mértékű áremelés a jövő év elején, ami nem öngerjesztő folyamat, hanem ténylegesen költségvezérelt lépés lehet, A hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója, a jelenlegi energiaárszinttel számolva, a jövő év elején átlagosan 20 százalékos áremelést indokol az építőanyag-gyártásban, erre készülnek a HÉT tagjai."

A várható áremelkedés jellemzően 10–30 százalék között mozog, és szinte minden építőanyagot érint, a kevésbé energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben. Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás.

Az építőanyag-gyártás legtöbb területén jelentős mennyiségű energiát használnak fel. A szálas és műanyag hőszigetelők, a gipszkarton lapok fogyasztói ára várhatóan 20 százalék felett fog emelkedni, a tégla és a kerámiaburkolatok ára akár még ennél is többel, a bányászott építőipari termékeké viszont átlag alatt nőhet. A jövő évtől fokozatosan megjelenő, az energiaköltség indukálta áremelések előtt nem sokáig élvezhették a piaci szereplők az alapanyagok piaci korrekcióját, a műanyag, az építőfa és az acél ára nemrég mérséklődött, igaz, máig ható drasztikus mértékű drágulást követően - írja a lap.

Tibor Dávid szerint egyik építési termék ára sem tudott visszatérni az egy vagy fél évvel korábbi szintre, ráadásul a bérköltségek, a csomagolási és a szállítási költségek is folyamatosan emelkedtek időközben. Az építőanyag-gyártók az elmúlt években sokat költöttek energiahatékonysági és kapacitásbővítő beruházásokra, de ilyen mértékű energiaár-emelkedésre senki sem volt felkészülve, és ezt a korszerűsítések sem kompenzálhatják.

Éppen ezért készülnek a hazai gyártók arra, hogy közösen fordulnak a kormányzathoz, az üzemanyagok hatósági árazásának mintájára a vállalati energiaárak megfékezését szorgalmazva, hogy az áram és a földgáz árának az állam még időben plafont szabjon.

Forrás: Világgazdaság

Hírek archivum