Cordia.hu

Közepes társasházak épülnek

2016.10.28. Írta:

Budapesten 2016-ban összesen 11,4 ezer új lakás építését jelentették be a fejlesztők, ebből 8700-nak az értékesítése is elkezdődött, amelynek 54 százaléka már el is kelt. Az új lakások átlagos négyzetméterára 597 ezer forint – írja a Napi.hu.

A XIII. a sztárkerület, a 2016-ban eddig eladott lakások negyede itt épül - ismertette sajtótájékoztatóján a Cordia Zrt. legújabb piackutatási eredményeit Földi Tibor vezérigazgató.

A Cordia felmérése összesen 209 négylakásos, vagy annál nagyobb projektet regisztrált Budapesten, 76 százalékuk 2016-ban indult. Lakásszám szerint a teljes 11,4 ezres volumen 88 százaléka idei termés. A 8700 eladásra kínált lakásból 1527-et a Cordia épít - sorolta a kutatás számait Földi. Miután a lakások építése jellemzően még el sem kezdődött, a projektek több mint fele 2018-ban, vagy azután készül el, vagyis újra tervasztalról vásárolnak a vevők. Földi 2016 egészére 7 ezer új lakás eladásával számol Budapesten.

Továbbra is a XI., és a XIII., kerületben a legaktívabbak a fejlesztők, az abszolút sztár a XIII. kerület, ahol a teljes meghirdetett lakásmennyiséget felszívja a piac, míg a XI. kerületben a síkvidéki részen koncentrálódik az építés, itt nagy a verseny a fejlesztők között, Bel-Budán és a hegyvidéken viszont nincs, vagy alig találni új lakásberuházást. Intenzív a piac a belvárosban, ahol minden megjelenő projektre lecsapnak a befektetők, és Zuglóban is, ahol viszont az erős kereslet dacára egyelőre nagyon lassan bővül a kínálat.

Kevés az óriásprojekt

Az új projektek 78 százalékában 50 lakásosnál kisebb társasház épül, a lakásszámot illetően 31 százalék e szegmens részesedése. Összesen négy nagy lakásberuházás zajlik, ami az épülő lakásállomány negyedét teszi ki.
A befektetői kereslethez igazodva a pesti belvárosban és a XIII. kerületben is a 60 négyzetméternél kisebb, egy hálós lakások dominálnak. Budán ezzel szemben a nagyobb, 90 négyzetméter fölötti alapterület a jellemző, a pesti külső kerületekben a közepes nagyságú, kéthálós lakások aránya a legnagyobb a társasházi lakásmixben.

Nagyon kevés lakás készül el idén, 2017-ben a fejlesztések 37 százalékát adják át, minden második beruházás 2018-ban, vagy később válik költözhetővé.

Komoly gond a kivitelezői kapacitáshiány

Komoly gondot jelent a beruházók számára a kivitelezési kapacitáshiány. Mivel a meghirdetett és már elkelt lakások építése még nem kezdődött el, a beruházók csak most fognak szembesülni azzal, hogy nem kapnak ajánlatot az építésre, csúszik a megvalósítás és nőtt az építési költség - mondta Földi Tibor. A meghirdetett tenderekre beérkezett ajánlatok alapján az elmúlt egy évben 20-25 százalékkal, idén további 10 százalékkal nőttek az építési árak. Nagyon kevés ma az olyan generálkivitelező, amelyik hajlandó és tud is lakást építeni, nagy építőipari cégek nem foglalkoznak ezzel a piaccal, a közepeseknek a kapacitásai nem elegendőek.

Budapesti árak

Budapesten az átlagos négyzetméterár majdnem 600 ezer forintra nőtt, Budán 641 ezer, Pesten 574 ezer forint az átlagár.(2010-ben a fővárosi átlag 438 ezer forint volt.)

A legdrágább az V., legolcsóbb a XXIII. kerület. Népszerűsége ellenére jócskán lemaradtak az árak a XIV. kerületben, (461 ezer forint), ahol Földi jelentős árnövekedést vár a közeljövőben.

Összességében a kínálat próbál lépést tartani a kereslettel, a bővülés azonban jövőre lassulni fog, a fejlesztők limitált tőkéje és a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt. A kínálatban ugyanakkor nem vár megtorpanást, így várhatóan az előértékesítések kerülnek majd egyre inkább előtérbe.

További árnövekedést hoz az építési költség emelkedése, főleg azokon a területeken, ahol nincs kiélezett verseny a fejlesztők között.

Mind a fejlesztőket, mind a vevőket elbizonytalaníthatja, ha legkésőbb 2017 végéig nem derül ki, meddig tart az 5 százalékos áfa az új lakás piacon, Földi szerint a kormányzatnak ezért mielőbb dönteni kell, hogy meghosszabbítja-e a jelenlegi szabályozást - mint ahogy ezt több külföldi példa mutatja.

Forrás: Napi.hu

 

Hírek archivum