Tovább erősödött a lakáspiac márciusban

2023.04.03. Írta:

Márciusban összességében már 200 ezer eladó vagy kiadó lakást hirdettek meg, és havi szinten a kereslet is 6,6 százalékkal nőtt. Ez megfelelő alapot nyújthat egy tartós lakáspiaci élénküléshez - írja elemzésében az ingatlan.com. A Duna House havi Tranzakciószám Becslése is azt mutatja, hogy februárhoz képest 25 százalékkal több lakás cserélt gazdát.

Rendkívüli hónapot zárt márciusban az országos lakáspiac, havi szinten stabilizálódott a kereslet több hónapos csökkenés után, a kínálat pedig szintén bővült - áll az ingatlan.com március havi kereslet-kínálati összesítőjében. Az elemzésből az is kiderül, hogy összesen több mint 200 ezer hirdetés fölé nőtt az eladó és kiadó ingatlanpiaci kínálat.

Lélektani határ fölé nőtt a kínálat, stabilizálódott a kereslet

Márciusban az eladó lakások és házak iránti érdeklődések száma 6,6 százalékkal nőtt februárhoz képest. A feladott hirdetések száma pedig közel 10 százalékkal növekedett havi szinten. Február viszont három nappal rövidebb volt, ezért a naptárhatással tisztított adatok szerint havi szinten a kínálati oldalon stagnálásról, a keresletben pedig minimális, 3 százalékos csökkenés látható az előző hónaphoz képest. Az eredmények elsősorban a szezonalitásnak köszönhetők, tavasszal ugyanis rendre lendületet kap a lakáspiac. A múlt hónap végére már összesen több mint 200 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetés adta a teljes kínálatot. A 200 ezer hirdetés ténylegesen 160 ezer ingatlant foglal magában, vagyis a kínálatbővülés ellenére a hirdetések 80 százaléka egyedi ingatlant tartalmaz.

“Kétségtelen, hogy az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stabilizálódása irányváltást jelent az elmúlt hónapok csökkenéséhez képest. Ugyanakkor éves szinten azért még így is 40 százalékkal visszafogottabb a kereslet. Fontos kiemelni, hogy a márciusi adatokat több tényező befolyásolta, többek között a bázishatás. Tavaly márciusban ugyanis túlzás nélkül több tényező is sokkolta az ingatlanpiacot: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, az energiadrágulástól való félelem és az infláció gyorsulása negatív trendeket indított be.” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: “Az éves változást meghatározzák az említett bázishatások is, ennek ellenére elmondható, hogy záródik a keresleti-kínálati olló. A változás köszönhető, hogy az érdeklődések márciusban nem csökkentek tovább.”

Több tranzakció, erősödő jelzáloghitel-piac

2023 márciusában 25%-os erősödéssel az első negyedév legjobb hónapjával zárt a hazai ingatlanpiac. A Duna House saját adatain alapuló becslés alapján országosan 7 787 adásvétel történt, amely az előző évhez képest továbbra is 46%-os visszaesést mutat, de februárhoz képest jelentős, közel 25%-kal több tranzakciót jelent. 2023 első három hónapjában mindösszesen 19 893 adásvétel történt, ami az elmúlt 10 év leggyengébb első negyedévét mutatja, ennél kevesebb tranzakciót utoljára 2013-ban becsült az ingatlanközvetítő vállalat. A Duna House a második negyedévben fokozatosan emelkedő aktivitással és így egyre növekvő tranzakciószámokkal számol a hazai piacon.

Kezdetét vette a várt erősödés a lakáspiac után a jelzáloghitel-piacon is, március hónapban a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának a Credipass-nak a hazai adatai alapján 39,5 milliárd forintos volumen becsülhető, ami 19%-os növekedést mutat februárhoz, de jelentős, 71%-os csökkenést jelez az előző év márciusi adatához képest. Negyedéves tekintetben az MNB tényadatai és a márciusi becslés alapján 113,4 milliárd forint értékű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott, amely 67%-os elmaradást mutat 2022 első negyedévéhez képest. A szakértők az ingatlanpiac további erősödése miatt a pozitív irányú változás folytatását várják a következő hónapok hitelpiacán is.

 Balogh László szerint egyelőre kérdés, hogy a keresleti oldalon látható javulás mennyire lesz tartós. Mindenesetre vannak kedvező jelek. Egyrészt a legfrissebb adatok szerint az infláció már elérte a csúcspontját és az árindex mérséklődésére lehet számítani. Az infláció visszahúzódásával párhuzamosan pedig középtávon a kamatkörnyezet is kedvező irányba változhat, azaz a lakáshitelek kamata is csökkenhet. Az országos kínálat pedig már elég széles ahhoz, hogy a kereslet a következő időszakban emelkedő pályára álljon. A költözést eddig a bizonytalan környezet miatt halogató vevőjelölteket visszacsalogathatja a piacra az alkupozíció erősödése, ugyanis a korábbi időszakhoz képest nagyobb diszkontot árengedményeket érhetnek el.

Forrás: ingatlan.com, Duna House

Hírek archivum