Füredi utcai lakótelep Budapest100 2024. Fotó © Fullar Zoltán

A Budapest100 idei programján a '70-es évek épületei

2024.04.26. Írta:

Az idei Budapest100 építészeti-kulturális fesztiválon a város késő modern örökségét, a ’70-es évek épületeit látogathatják meg az érdeklődők. Most közzétették a megnyitó és programmal készülő 36 ház listáját: számos lakóház, lakótelep mellett, kutatóház, egyetemek, ravatalozó és még csillagvizsgáló is fogadja majd a látogatókat május 11-12-én.

"Az idei témaválasztással célunk párbeszédet indítani egy olyan évtized, sőt egy egész korszak építészetéről, amelyről feldolgozatlansága miatt még kevés információ áll rendelkezésre. Az ismeretek hiányában sok olyan épületet fenyeget a lebontás vagy az eredeti karaktert teljesen elfedő felújítások veszélye, amelyek komoly építészeti, városképi értéket képviselnek.

Történeti kontextusuk miatt a közvélemény sokszor negatívan fordul  a szocialista időszak épületeihez, nemzetközi szinten azonban egyre több projekt foglalkozik a késő modern építészet értékeivel és az örökség feldolgozásával a közép-európai régióban, és számos kezdeményezés vizsgálja a Kelet és Nyugat közötti kapcsolódásokat is. Ezekhez a törekvésekhez is csatlakozunk az idei programmal, amely egyben a KÉK “Modern évadának” egyik kiemelt eseménye.

Idén először lehetőség lesz a tervezőkkel, az első beköltöző lakókkal is kapcsolatot teremteni, és megvizsgálhatjuk azt is, hogy az elmúlt ötven évben a koncepciók hogyan értek be, megvalósultak-e és miként változtak, újultak meg környékek, városrészek."

Az idei megnyitó házak listáját térképen lehet böngészni, a részletes programokat április utolsó hetében teszik közzé: ttps://budapest100.hu/ 

A nyomtatott programfüzet beszerezhető a KÉK közösségi irodájában (Bartók Béla út 10-12.) és a Blinken Osa Archivumban (Arany János u. 32.).

A sétákra és egyéb regisztrációköteles programokra április 26-tól indul a jelentkezés a Budapest100 honlapján

Megjelent: 79 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. április 26., péntek 22:22

Blog archivum