Végh Sarolta hg.hu

Budapesti építészeti motívumok ékszereken

2014.12.05. Írta:

Fővárosi bérházak homlokzatának jellegzetes domborműveit jeleníti meg ékszerkollekciójában Végh Sarolta formatervező.

A neoklasszicista épületek inspirálta darabokon a homlokzatok domborműveinek – ablakkeretek, reliefek – kicsinyített másai láthatók. A Budapest kollekcióban ismert fővárosi épületek, reliefek, kapurészletek, díszes rozetták, valamit a Lánchíd pilléreinek oroszlánfejei is megtalálhatók.

A luxuskivitelű, egyedi és kézzel készült ékszerek fő alapanyaga a megmunkált bőr, amelyet nemesfémekkel vagy galvanizált fémekkel egészít ki. 

ekszer epiteszet VeghSarolta

Végh Sarolta ékszertervező, 2007-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervező Tanszékén Fémműves szakon. Második diplomája megszerzése után létrehozta a „Sarolt Jewelry" márkát; egyedi műfajt teremtve ezen a pályán. A városkép, városrendezés régóta foglalkoztatja a tervezőt, aki nem először merít a hazai kultúrából.

Az anyag sokoldalúságát kihasználva, eltérő árnyalatú és textúrájú bőröket kombinálva jeleníti meg az épületek homlokzatainak díszeit. "Észrevettem, hogyha a régi, íves, oszlopfőkkel díszített ablakkereteket, a felső párkány ívét 180 fokkal elfordítjuk, és valakinek a nyaka elé helyezzük, egy nyakéket kapunk" – magyarázta Végh. A tervező célja, hogy a Budapest kollekció itthon és külföldön is felhívja a figyelmet a főváros építészeti értékeire. Az ékszerekkel a karácsonyi Ajándék Terminálon is találkozhatunk.

Forrás: hg.hu, tervlap.hu

Megjelent: 2503 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. december 05., péntek 16:44

Blog archivum