A ChatGPT által tervezett épület a Hickok Építészstúdió számára Dezeen

Így tervez házat a ChatGPT

2023.07.03. Írta: Dezeen

A ChatGPT mesterséges intelligencia chatbottal terveztetett meg egy nagyméretű, zöld tetővel és úszómedencével ellátott vegyes használatú épületet kutatási projektként a Hickok Cole építészstúdió.

Jack Lynch, a Hickok Cole projekttervezője elmondta, hogy a ChatGPT által tervezett épület, amelyet egy meg nem határozott belvárosi, városi helyszínre terveztek, és amelynek nincs megrendelője, 24 emelet magas lenne, és kiskereskedelmi, irodai, lakó-, szálloda- és könyvtári helyiségeket tartalmazna.

"Lényegében arra kértem a ChatGPT-t, hogy tervezzen meg egy épületet, lépésről lépésre úgy, mintha egy építészt irányítottam volna. Olyan volt, mintha egy fiatal tervezővel dolgozna az ember " - mondta a Dezeen-nek

Az így létrejövő épület alsó szintjein sötét kőburkolatot, a homlokzat nagy részén üvegezett falakat, a felső szinteken pedig perforált fémpaneleket tervezett.

"Ez az anyagkombináció modern és elegáns esztétikát biztosítana, ugyanakkor változatos textúrát és mélységet kölcsönözne az épület általános megjelenésének" - mondta a ChatGPT a Lynch-csel folytatott megbeszélés során.

"Az épület formája viszonylag egyszerű és hatékony, egyenesen felfelé extrudálódik, néhány finom gesztussal vagy artikulációval kiegészítve az épület formáját, hogy megtörje a tömeget és vizuális érdekességet adjon" - tette hozzá. A tető egy része helyett kertet hozna létre, ami a chatbot szerint segítene "egy érdekesebb tetővonalat létrehozni".

A projekt vizualizációjának létrehozásához a ChatGPT segítségével generált kéréseket a Midjourney szövegből képet készítő mesterséges intelligencia eszközbe vitték be.

"Megpróbáltam kapcsolatot teremteni az AI motorral, és minden alkalommal, amikor az ötleteket javasolt, azt mondtam, hogy "rendben, építsünk rá", ugyanúgy, ahogy egy felügyelő dolgozna egy fiatal tervezővel" - magyarázta Lynch. "És így minden egyes alkalommal, amikor előreléptünk, az egy kicsit jobban kibővítette a dizájnt."

A ChatGPT fejlesztette és továbbfejlesztette a dizájnt

Lynch egyenként új korlátokat vezetett be a projektbe, a ChatGPT pedig saját tervezési ötletekkel válaszolt.

"Maga a bot vezette be ezeket az építészeti jellemzőket" - mondta Lynch. "Tehát azt mondaná, hogy itt lenne egy dupla magasságú tér, természetes fényt vezetne be ezeken a helyeken, amit én nem kértem. Csak megkérném, hogy ismételje meg a programot, én pedig hozzáadnék egy új megkötést, ő pedig továbbfejlesztené és fejlesztené azt."

Lynch szerint különösen érdekessé teszi a technológiát, hogy a ChatGPT képes "emlékezni" a beszélgetésből származó dolgokra, hogy a válaszokat megadja. "Megértette, hogy minden, amit addig a pontig tettünk, egy építőelem volt a következő lépéshez, ugyanúgy, ahogy az építészek és a tervezők dolgoznak" - mondta. „Számomra ez egyszerűen nagyon izgalmas volt, mert hirtelen egy olyan szinten működő eszköz lett, amilyen szinten a jelenlegi építészeti eszközök nem rendelkeznek."

A ChatGPT azonban több hibát is elkövetett a folyamat során. Például az épület elrendezésénél azt javasolta, hogy az alsó szinteken irodák legyenek, fölötte többlakásos lakások, majd feljebb ismét több irodahelyiség. "Ez soha nem történne meg" - mondta Lynch. "Ez nem hatékony."

"Némi ide-oda ingázást követően a bot korrigált, és továbblépett" - tette hozzá. "Később a beszélgetés során azt kérdeztem: 'tegyük fel, hogy a fejlesztőt nagyon érdekelné ez az osztott irodaterület ötlet, újra bevezetnéd?'. Erre azt mondta, hogy 'Nem, mert figyelembe véve, amit korábban megbeszéltünk, több értelme van így csinálni'.".

Más esetekben megfeledkezett a korlátozásokról, és emlékeztetni kellett rá, vagy elfelejtette a saját elképzeléseit, és meg kellett kérni, hogy újra vezesse be azokat.

"Kiindulópont a tervezési ötletek ösztönzésére"

Lynch mindazonáltal úgy véli, hogy a technológiának fontos alkalmazásai lehetnek az építészek számára. "Nagyon izgatott vagyok, hogy kiindulópontként használhatom a tervezési ötletek ösztönzésére, ugyanúgy, ahogyan a cégnél dolgozó kollégáim is bemehetnek egy tárgyalóterembe, és egy projekt elején ötleteket dolgozhatnak ki" - mondta.

"Ez egy nagyszerű módja annak, hogy a tervezői blokkon túljussunk, hogy szuper gyorsan megnézzük a precedenseket, és ezzel órákig tartó kutatómunkát spóroljunk meg".

Azt jósolta, hogy a speciális AI chatbotokat elkezdik majd integrálni az építészek által gyakran használt szoftverekbe. "Ez rengeteg időt takarít meg, és sokkal hatékonyabbá teszi a dolgokat, ahogyan a számítógépes tervezés is hatékonyabbá tette a dolgokat."

"Szerintem kissé naiv dolog azt feltételezni, hogy egy fejlett technológiai ugrás hirtelen veszélybe sodorja a szakmát" - mondta. "Számtalan olyan pillanat van az időben, amikor voltak olyan technológiai ugrások, amelyek jobbá tették a tervezői szakmát."

Lynch szerint a mesterséges intelligencia az építészeti innováció új hullámához vezethet.

"Amikor az 1960-as és 70-es években elkezdődött a számítógépes tervezés, félő volt, hogy az építész kézműves munkája vagy a tollal papírra rajzolás, amely valóban az igazi inspirációhoz vezetett, eltűnik, de a különböző építészeti stílusok hatalmas reneszánsza következett be" - mondta.

"Azt hiszem, ezt fogjuk újra látni. Ez a tervezést más felhasználók kezébe adja, és ez nem azt jelenti, hogy az építészet veszélyben van, hanem azt, hogy egy kicsit másképp fognak rá tekinteni, és lesznek emberek, akik bejönnek és elkezdenek játszani vele" - folytatta.

"És lehet, hogy ők nem építészetben képzettek, de ez rendben van, ez engem nem érint, mert ha ezeket az eszközöket használják, akkor a képzett építésznek van előnye."

Hickok Cole most további kutatásokat végez annak megállapítására, hogy a ChatGPT használható-e a tényleges projektek segítésére. Lynch azt vizsgálja, hogy az AI-modellek válaszai hogyan különböznek a kérések megfogalmazása alapján, így próbál következetesebb eredményeket elérni.

Patrik Schumacher, a Zaha Hadid Architects igazgatója áprilisban elárulta, hogy a stúdió már most is használ mesterséges intelligencia-képgenerátorokat, hogy segítsen a projektek korai ötleteinek kidolgozásában.

Az OpenAI által 2022 novemberében elindított ChatGPT egy nagy nyelvi modellel rendelkező mesterséges intelligencia rendszer, amely az internet adatait használja fel arra, hogy párbeszédes formában válaszoljon a felhasználók kérdéseire.

Forrás: Dezeen

Megjelent: 752 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. július 06., csütörtök 12:38

Blog archivum