"A világ legnagyobb fából készült városa" épül Stockholmban Dezeen

"A világ legnagyobb fából készült városa" épül Stockholmban

2023.06.30. Írta:

A Henning Larsen és White Arkitekter skandináv stúdiók tervezik Stockholm Wood Cityt, amely a világ legnagyobb tömeges faanyagból épült épülete lesz, és "egy erdő nyugalmát" ígéri.

A Stockholm Sickla városrészében épülő projektet az Atrium Ljungberg fejlesztő cég a "világ legnagyobb fából készült városának" nevezte el, mivel több fát használnak majd fel, mint bármely más fejlesztés alatt álló projektben.

A Stockholm Wood Cityt, amelyben 7000 irodahelyiség és 2000 lakás lesz majd, és 250 000 négyzetméteren terül el, a dán Henning Larsen stúdió és a svéd White Arkitekter cég tervezi. Az otthonok és munkahelyek mellett Stockholm Wood Cityben éttermek és üzletek is lesznek.

A fejlesztő szerint a városrész a természet által inspirált elemeket tartalmaz majd, és úgy tervezték, hogy az erdő érzetét keltse.

 

"Egy erdő nyugalmával átitatott városi környezet megteremtésére törekedtünk, aminek eredményeként egy sűrű, nyitott tér jött létre, amely a skandináv design jellegzetesen minimalista és funkcionális esztétikáját hordozza" - mondta az Atrium Ljungberg a Dezeen-nek.

"Az építészek innovatív módon építettek be természetes elemeket a szerkezetekbe - például zöld tetőket a jobb szigetelés érdekében és nagy ablakokat a természetes fény beengedése érdekében, megtestesítve a természettel harmóniában virágzó városról alkotott elképzelésünket" - tették hozzá.

Az épületek tűzálló tömör faanyagból készülnek. "A műfa a felületen egy védő, szenes réteget képez, amely megőrzi szerkezeti szilárdságának nagy részét, hozzájárulva a biztonságosabb szerkezethez" - mondta a fejlesztő.

Amellett, hogy fából készülnek, amely egy olyan anyag, amely megköti a szenet és kevesebb károsanyag-kibocsátást okoz, mint a beton, a fából épülő városok más előnyökkel is járnak - tette hozzá. "A faépítésnek mind az építési fázisban, mind a teljes életciklus alatt jelentősen csökkentett hatása van a klímára" - mondta az Atrium Ljungberg.

 

"A kutatások más komoly előnyöket is igazoltak, például az emberek jobb közérzetét és a gyorsabb, csendesebb építési folyamatot." Stockholm Wood City saját termelésű, tárolt és megosztott energiával is rendelkezik majd a fejlesztő szerint, aki nem árulta el a projekt energiatermelésének részleteit.

A fejlesztés alapkőletételére 2025-ben kerül sor, az első épületek pedig 2027-ben készülnek el. "A projektet szakaszosan építjük, hogy minden egyes fázisban új dolgokat tanuljunk, amelyeket aztán a következő fázisokban alkalmazhatunk" - mondta a fejlesztő.

Forrás: Dezeen

Megjelent: 559 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. július 03., hétfő 07:00

Média

Blog archivum